knjiga

Fizioterapevtski pregled vam opravi fizioterapevt pred začetkom obravnave z namenom, da pridobi subjektivne in objektivne podatke, ki so potrebni za oceno funkcijskega stanja oz. fizioterapevtske diagnoze, načrtovanje fizioterapevtske obravnave in nadzor nad uspešnostjo in učinkovitostjo fizioterapevtskih postopkov.

Na pregled s sabo prinesete razpoložljivo medicinsko dokumentacijo. Pri pregledu vam bo fizioterapevt na razpolago tudi za morebitna vprašanja oz. nejasnosti, na katera vam bo poskušal strokovno odgovoriti in svetovati.

mala-srednja-velika

Ključni namen fizioterapije je zmanjšati bolečino, vzpostaviti optimalno gibanje, funkcijske sposobnosti pri posamezniku in kakovost življenja.

Mala, srednja in velika fizioterapija je individualna fizioterapevtska obravnava, ki je kombinacija različnih manualnih tehnik.

Manualni terapevt izvaja terapijo samo z rokami, s pomočjo katerih najprej preveri stanje kože, podkožja, napetosti mišic in njihovih ovojnic – fascij ter gibljivost in položaj posameznih sklepov. Ugotovljene nepravilnosti nato odpravlja s pomočjo različnih tehnik, ki se uporabljajo pri disfunkciji sklepa, zmanjšanemu sklepnemu gibanju s posledičnimi bolečinami in omejitvami. Med glavne manualne tehnike spadajo mobilizacija, manipulacija in prečna frikcija.

Prekomerna vzdraženost in napetost v mišicah, ki privede do miofascialnih prožilnih točk kot posledica akutnih in kroničnih obremenitev mišic pa se odpravlja s pomočjo terapije prožilnih točk (»trigger point terapija«). S pritiskom stimuliramo najbolj bolečo točko v mišici, da dosežemo sprostitev znotraj mišičnih vlaken in omogočimo njihovo normalno prožnost in gibljivost.

JGP_0416Elektroterapija pomeni uporabo električnega toka v protibolečinske namene. Z najsodobnejšo opremo vam lajšamo in odpravljamo različne bolečine, kot so bolečina v križu, vratu, ramenih, bolečina v mišicah in sklepih. Za slednje težave uporablja interferenčne (IF), diadinamske (DD) in TENS tokove.

S pomočjo elektroterapije lahko prav tako stimuliramo normalno inervirano ali deinervirano mišico. Stimulira se atrofirano mišico (zelo pogosto je to stegenska mišica – quadriceps femoris) z namenom povečevanje mišične moči in vzdržljivosti za hitrejšo in uspešnejšo rehabilitacijo.

HPLS EME laser spada med svetovno najbolj inovativno lasersko terapijo, saj lahko po zaslugi edinstvene in izjemne superpulzirane modalitete (ISP) omogoča izbiro prave frekvence in povprečne moči glede na vrsto tkiva. Učinkovit je tako pri akutnih in kroničnih bolečinah, saj prodira globoko v tkivo in pospeši regeneracijo celic s povečanjem energije, ki je na voljo celicam.

Rezultat izpostavljanja laserski svetlobi je, da se celice, ki sestavljajo kite, vezi in mišice, hitreje obnovijo. Laser zagotavlja postopno dovajanje energije v globlja tkiva in zmanjšuje termične učinke na koži, s čimer omogoči takojšnje lajšanje bolečine.

Laser nudi rešitve pri zdravljenju:klaser_atlas_2009_v2.0_Page_43_Image_0001
•artritisa,
•artroze,
•tendinitisa,
•mišičnega natega ali raztrganine,
•bolečin v hrbtenici,
•bolečin v ramenih,
•edema,
•poškodb mehkotkivnih struktur (rane, priležanine, čir/razjede, diabetične razjede …),
•»trna v peti«,
•kontuzije,
•distorzije.

JGP_0482Samolepilni barvni trakovi, nevromišični trakovi ali kinezio taping je ena izmed novejših metod, ki se uporablja pri fizioterapevtskih obravnavah. Na začetku so te trakove uporabljali predvsem športniki za oporo mišicam in sklepom, sedaj pa je to zelo pogosta tehnika za zmanjšanje bolečin in krajšanje časa rehabilitacije.
Elastičnost trakov je ključna, da je ta tehnika razširjena na vedno več področjih. Na eni strani se nevromišični trakovi uporabljajo za izboljšanje podpore mišicam in stabilizacijo oz. podporo sklepom, na drugi strani pa jih uporabljamo za sproščanje mišične napetosti, izboljšanje limfne drenaže in krvnega pretoka. Sama funkcija pa je odvisna od tehnike nameščanja trakov, zato je zelo pomembno, da to opravi strokovno usposobljena oseba, ki potrebuje precej znanja funkcionalne anatomije.
Trakovi so sestavljeni iz elastični in bombažnih vlaken ter posebnega vijugastega nanosa lepila, so vodoodporni, dopuščajo znojenje in ne povzročajo kožnih alergij. Nameščajo se na področje, kjer se kažejo simptomi oz. vzroki težav in sicer od tri do pet dni. Uporabniku se svetuje, da še vedno opravlja vsakodnevne aktivnosti, saj s tem še bolj spodbuja delovanje. Njihova uporabnost pa je zelo raznovrstna. Metoda je učinkovita za rehabilitacijo bolnikov po operativnih posegih, kjer zmanjšamo možnost nastanka vnetja, bolečin, oteklin, povečamo pa obseg gibljivosti in skrajšamo čas rehabilitacije. Zelo pogosto se uporabljajo pri kroničnih bolečinah v križu, sindromu karpalnega kanala, zvinu gležnja, teniškemu komolcu, zamrznjeni rami in pri zmanjšanju brazgotinjenja. Pozitivni rezultati so se pokazali pri otrocih za korekcijo drže.
Nevromišični trakovi so zaradi cenovne dostopnosti in praktičnost vedno bolj uporabna metoda pri fizioterapevtski obravnavi. Učinkovitost se kaže na številnih nevromišičnih, ortopedskih, nevroloških in mnogih drugih področjih, saj spodbujajo telo pri procesih samozdravljenja, brez omejitve naravnega obsega giba.
hiltothermHilotherm je naprava za hlajenje, ki se uporablja v krioterapiji oz. hiloterapiji. Krioterapija z aparatom Hilotherm spada med temeljne oblike zdravljenja pri zmanjševanju oteklin, krvavitev, edemov in vnetja. Gre namreč za obliko zdravljenja, ki pospešuje celjenje poškodovanega tkiva.

Uporablja se pri kirurških postopkih, poškodbah in kroničnih boleznih. Ne pospešuje le zdravljenja, temveč tudi lajša bolečine in s tem zmanjšuje potrebo po uporabi protibolečinskih zdravil.

Običajna sredstva za ohlajevanje (ledeni obkladki, geli, ipd.), ki delujejo v območju 0 stopinj Celzija, imajo v primerjavi s Hilothermom bistvene pomanjkljivosti. Ko temperatura v tkivu pade pod 15 stopinj Celzija, pride do motenja limfne drenaže in metabolizma. Uporaba ledu sicer trenutno pomaga pri zmanjšanju bolečin, vendar ovira zmanjševanje oteklin in hematomov. Po uporabi ledu se vedno pojavi škodljiva prekomerna cirkulacija (reaktivna hiperemija), ki negativno vpliva na infekcije in otekline, v skrajnih primerih pa lahko povzroči tudi živčno paralizo.

Nadzorovani učinek temperature dosežemo s pomočjo vode, ki kroži skozi napravo. Ta postopek zagotavlja, da je temperatura konstanta, ne glede na to s kakšnim temperaturnim območjem imamo opravka.

KINETEK – APARAT ZA PASIVNO RAZGIBAVANJE SKLEPOV

unnamed

Aparat Kinetek Performa je primeren predvsem v zgodnjem obdobju rehabilitacije, omogoča namreč kontinuirano oz. neprekinjeno pasivno gibanje kolena ali kolka. Aparat je anatomsko oblikovan, da se prilega in ponazori naravno gibanje kolena. Zaradi nastavljivega dela kineteka, lahko aparat uporabljajo tako otroci (od višine 1.10 m) kot odrasle osebe (do višine 2.10 m).

Z digitalnim upravljalcem lahko nastavimo gibljivost aparata od -3° (hiperekstenzija) do 130° (fleksija) ter hitrost upogibanja od 50° na minuto do 220° na minuto.

Najpogosteje se aparat uporablja za rehabilitacijo po operaciji sprednje križne vezi. S pasivnim gibanjem namreč natančno kontroliramo obseg giba ter na ta način ščitimo rekonstrukcijo sprednje križne vezi in izboljšujemo pasivno gibljivost sklepa. Namenjen pa je tudi razgibavanju kolka, saj le-ta ostane po kolčnih zamenjavah velikokrat nezadostno razgiban.

Izposoja aparata Kinetek je namenjena vsem tistim, ki si želijo čim prejšnjo rehabilitacijo. Domača uporaba omogoča dalj časa trajajoče razgibavanje, ki doprinese k pozitivnim učinkom okrevanja. V tam namen smo vam omogočili izposojo aparata. Najem aparata za en dan vas namreč stane samo 9,00 €.

Izposoja aparata Kinetek

900/dan
 • 1 – 14 dni

Izposoja aparata Kinetek

800/dan
 • 15 – 21 dni

Izposoja aparata Kinetek

700/dan
 • 22 ali več dni

NAROČITE IZPOSOJO PREKO SPLETNEGA OBRAZCA ALI PA NAS POKLIČITE NA 041 804 770

Poleg ugodne izposoje vam ponujamo tudi brezplačno dostavo aparata za sledeča področja:

 • okolica Celja,
 • okolica Velenja,
 • okolica Rogaške Slatine,
 • okolica Maribora,
 • okolica Ptuja,
 • okolica Ormoža,
 • okolica Murske Sobote,
 • okolica Lendave,

kjer vas strokovno seznanimo in usposobimo za uporabo kineteka.

V ostale kraje je dostava po dogovoru.

tecarTecar terapija je inovativen preobrat na terapevtskem področju, ki stimulira endogeno energijo v telesu z aktiviranjem ionov v tkivih, ki povzročijo intenzivno stimulacijo na celični ravni, spodbujajo krvni obtok, zvišujejo temperaturo in pospešujejo fiziološke procese. Metoda ima pozitiven učinek na različen spekter patologij in je primerna za še boljše in stabilnejše rezultate. V tkivih sproži naravne procese, obnavlja in deluje protivnetno.

tecar-org

Terapija združuje dve metodi, ki delujeta selektivno in komplementarno:

– Kapacitivno metodo, ki deluje selektivno na mehka tkiva (mišice, žilno-limfni sistem, itd);

– Rezistivno metodo, ki deluje na tkiva z večjo odpornostjo (kosti, hrustanci, velike kite, aponevroze).

Izredno učinkovita pa je terapija v kombinaciji z manualno terapijo, saj skrajša število terapij, pacient začuti takojšnje zmanjšanje bolečine, skrajša se rehabilitacija, učinek je veliko bolj globinski in trajnejši.

Uporaba terapije Tecar je poglavitvenega pomena za hitro ozdravitev zvinov, poškodb kit, akutnih in recidivnih osteoartikularnih distrakcij, kroničnih artralgij, osteoporoze in po kirurških posegih.

Terapijo je mogoče v enem dnevu večkrat ponoviti brez kakršnekoli kontraindikacije.

bownova dojencek

 

Je edinstvena nežna manualna terapevtska tehnika, ki temelji na teoriji, da je telo telesno-energetska enota, ki lahko že z minimalnimi zunanjimi dražljaji prične ponovno vzpostavljati porušeno ravnovesje.

Vpliva na celoten mišično – skeletni sistem, kot uspešna se je izkazala pri:

 • POŠKODBAH – akutne, kronične; zvini, pretegi, rehabilitacija po operacijah sklepov in mehkih tkiv;
 • BOLEČINAH in ZMANJŠANI GIBLJIVOSTI v sklepih in hrbtenici (v celotnem hrbtu, vratu, zamrznjena rama, teniški komolec, sindrom karpalnega kanala, išias, problemi z medenico, kolki, koleni, gležnji, degenerativne spremembe, ..);
 • MIŠIČNI NAPETOSTI – sprostitev preobremenjenih napetih mišic, preventiva in splošna sprostitev, odpravljanje posledic stresa, kronična utrujenost;
 • UTRUJENOSTI – akutna in kronična;
 • GLAVOBOLIH (napetostni, migrena, …);
 • Limfnih zastojih in razstrupljanju;
 • Motnjah v dihalnem, prebavnem in hormonskem sistemu;
 • NOSEČNOSTI in po porodu – bolečine v križu, otekanje nog, slabost, nestabilnost v medenici, inkontinenca;
 • TEŽAVAH Z DOJKAMI – problem z dojenjem, limfni zastoj, ciste;
 • DOJENČKIH – kolike, nespečnost, jokavost, travmatično rojstvo, razvojne motnje;
 • NEPLODNOST – kadar ni infekcij in fizičnih blokad;
 • Možganski kapi, multipli sklerozi, cerebralni paralizi in drugih nevroloških motnjah  – kot podporna terapija.

Terapijo izvajamo z značilnimi nežnimi potezami na mišicah, kitah, fascijah in živčnih ovojnicah, na katere se telo lahko odzove že med samo terapijo. Odzivi se lahko izrazijo kot kratkotrajni rdeči madeži na koži, mravljinčenje, toplota ali hlad v določenih predelih, pri nekaterih tudi kot čustveno olajšanje in občutek ponovne kontrole nad telesom. V telesu pride do izboljšane hidracije, krvnega in limfnega pretoka in zmanjšanega pritiska na živčevje. Zaradi tega po terapiji lahko občutite žejo ter povečano uriniranje ali odvajanje blata.

Terapija traja od 30 minut do ene ure. Otroci rabijo manj posegov in njihov organizem hitreje odreagira, kar pomeni tudi krajšo terapijo. Običajno se izvaja leže na terapevtski mizi, lahko pa tudi sede ali celo stoje v kolikor položaj omejujejo bolečine. Terapija se lahko izvaja preko tankega sloja bombažne tkanine ali preko gole kože. Med posameznimi posegi so kratki časovni premori. Takrat dovolimo telesu, da spremembe sprejme in ta čas se vas terapevt ne bo dotikal. Poteze se izvajajo v določenem zaporedju po celem telesu. Terapija se izvaja enkrat na teden. Priporočamo od 3 do 5 terapij. Odvisno od vsakega posameznika, kako hitro je telo sposobno razreševati težave ter koliko časa le te trajajo. Dlje časa, kot so težave prisotne več terapij bo potrebnih.